zaterdag 1 september 2012

De Kromme Dissel

Vrijdag 18 juli 2014 mochten we weer aanschuiven bij de De Kromme Dissel. De gelegenheid was de verjaardag van Monique. We hadden er ook nu weer erg veel zin in. De afgelopen keren zijn erg goed bevallen. Het was erg warm weer, 30 graden dus dat werd in de tuin zitten. Binnen was het helemaal leeg toen we aankwamen, maar de tuin zat goed vol. We werden netjes bij de ingang ontvangen en naar de tuin gebracht.

Hier een mooie plek in de schaduw van een van de vele parasols. Begonnen met een lekker glas gewone champagne en een glas rosé champagne. Beide lekker. De eerste twee amuses waren al meteen een feestje. Zoals altijd onthouden we nooit wat de amuses waren, maar de eerste twee waren de toppers. Erna kwam nog een plankje met amuses. Ook erg lekker maar niet zoals de eerste twee.

Vervolgens kwam de chef-kok aan tafel om ons te vertellen wat het menu zou zijn. We hebben hem onderbroken en aangegeven dat we een 7-gangen verrassings-menu wilden.
Daarna de wijnkaart, we konden niet kiezen dus vroegen de somelier om een advies. Na 2 vragen van zijn kant, dacht ie wel te weten wat we wilden. Wij gaven aan, fruitig, vol en vet..... Hij kwam aanzetten met een fles Santenay de la Cree Premier Cru. Een beperkte oplage van een klein wijnhuis. Jaap is vaak geen witte-wijn liefhebber, maar het was te warm voor een fles rode wijn. Na het proeven was het duidelijk, al jaren niet meer zo'n lekkere witte wijn gehad. Dus een goeie keuze, de vraag was alleen nog wat de fles zou gaan kosten, want daar hadden we het niet over gehad. Maar daar komen we later die avond wel achter.

Verder standaard kannen met ijs-water en voor Jaap (de Bob) een fles bruisend water wat ze netjes bij de wijn in de koeler hadden gezet. Dus dit bleef lekker koud.

De eerste 4 gangen waren met vis, en allemaal toppers. We begonnen met snoekbaars met gelei compote van gele paprika en saus van zoethout. De vis was erg lekker en zacht en de saus was TOP. We vroegen beide nog een extra stukje brood om in de saus te soppen. Super!

Daarna was het een Dorade Royal met kreeft, Parmazaanse kaas, avocado, olijf en sauce 'Antiboise'. Ook dit was erg lekker. De dunne Dorade lag op een erg lekker bedje van antiboise. Ook dit was super!

Na de tweede gang de sliptong met gerookte paling, rode ui, bleekselderij en venkelsaus. Ook een hit voor ons.

En vervolgens een Tarbot, truffel, morille en bloemkooltje. Lekker, de eerste drie waren toppers en deze was gewoon lekker.
De wijn smaakte goed bij alle vis gerechten.

Het hoofdgerecht ging helaas niet zoals gehoopt. De eerste poging was Tamme eendenborst met gele biet en een flensje gevuld met rilletje van eend en compote van framboos en sinaasappel. Het flensje was lekker maar de eendenborst was erg zout en helaas ook het vlees zelf wat niet super mals. Dus alleen het flensje opgegeten en van de eendenborst een paar stukjes laten liggen. Toen de bediening dit kwam ophalen was haar reactie verbaasd en ze vroeg meteen of er iets mis was. We gaven aan dat het ons wat aan de té zoute kant was. Een zeer oprecht excuus en ze ging meteen naar de chef om dit door te geven. Ze zou zorgen voor een alternatief hoofdgerecht. Dat was voor ons niet perse nodig aangezien we al aardig vol begonnen te zitten. Ze stond erop.

Dus na 15 minuten kwam ze terug wederom met excuses en een nieuw hoofdgerecht: Zwezerik met kalfsvlees. Dit smaakte Jaap niet super maar Monique vond het goed. We vonden in ieder geval dat ze het zeer netjes hadden opgelost en waren blij dat ze niet met excuses kwamen zoals, de eendenborst hoort zo te zijn, of andere opmerkingen, niks van dit alles. Dat blijven we een enorm pluspunt vinden. NOOIT geeft de bediening je het idee dat de klant het verkeerd ziet. Daar kunnen ze bij veel gelegenheden nog iets van leren.

Maar goed, aangezien we nu een tweede hoofdgerecht hadden gehad zaten we al aardig vol, dus we vroegen om een pauze. Dus het pre-dessert en het dessert lieten ze nog even wachten.

We zagen al voor andere tafels de nagerechten en het was een bekende voor ons, en een die we zeker WEER wilden gaan krijgen. Het pre-dessert was een oesterschaal met daarin een parfait van champagne, en parel en nog iets. Wederom lekker. Daarna aangegeven dat we het komende nagerecht al een keer hadden gehad een paar maanden geleden, en dat we hier ERG naar uitkeken. Dus geen andere nagerecht aub....

Toen kwam het nagerecht en inderdaad de parfait van champagne met komkommer, oester, vlierbloesem en een parel van citroen met Thaise basilicum. TOPPER.

Daarna nog een kopje thee met lekkernijen die ook bevielen. Door de pauze hadden we toch weer trek, dus alle lekkernijen gingen op.

De chef kwam nog even aan de tafel staan om te checken of alles naar wens was geweest. Hij dacht dat er iets teveel soja op de eendenborst had gezeten waardoor het wat té zout was. Nog een paar minuten gesproken en daarna afgerekend, gereserveerd voor november (BIJ de open haard) en naar huis gereden.

De bediening daar kunnen we wederom lovend over zijn, attent, inspelend op de zaken, relax en correct. Bedienen van rechts, tijdig bijschenken, vriendelijk, vrolijk en ontspannen.

De wijn was een perfecte keuze wat ons betreft, de prijs iets hoger dan standaard, maar het was het ruimschoots waard. Nu een kwestie van kijken of die flessen nog te bestellen zijn, eerste internet treffer gaf al aan dat een fles 23,- kost. We zullen zien en anders zelf ophalen bij het wijnhuis als we weer in Frankrijk zijn.

De sfeer en uitstraling was deze keer ook weer goed, we zaten buiten wat altijd een zomerse sfeer geeft bij goed weer. Later op de avond koelde het nog een beetje af waardoor het wat aangenamer werd. De relatief kleine tuin heeft wel voldoende plek voor hetzelfde aantal tafels als binnen. We zaten niet te dicht bij andere gasten, hadden geen last van elkaar en het was voldoende omsloten door groen.

Kortom een avond waarbij 5 van de 6 gangen erg goed waren en helaas het hoofdgerecht deze keer minder. Ze hebben wat ons betreft ruim voldoende credits, dus makkelijk te accepteren. Daarnaast hebben ze het erg netjes opgelost. Helaas kunnen we hierdoor deze avond het eten geen 9 geven, maar een 8 is het toch. De wijn daarentegen heeft ons deze keer erg verrast, dus dat gaat van een 8 naar een 9. De rest is eigenlijk hetzelfde gebleven. We hebben er alle vertrouwen in dat ze ons de volgende keer weer positief gaan verrassen met het wild-menu.

Eten: 8
Wijn: 9
Bediening: 10
Inrichting: 9




Zaterdag 26 april 2014 was het de derde keer dat we zijn gaan eten bij De Kromme Dissel. Dit restaurant bevalt ons tot nu toe uitermate goed en we willen er dan ook een gewoonte van maken om hier zo af en toe te gaan eten.
We gaan er altijd met hoge verwachtingen naartoe en die worden steeds waargemaakt.

Bij aankomst zagen we meteen dat ze ons wederom op dezelfde plek hadden gezet, mooi in de hoek van de kleine gezellige hoeve. Voor de volgende keer willen we vragen of we bij de open haard mogen zitten (volgende keer zal November/December worden, dus dan zou dat helemaal een mooie plek zijn. Ook nu was de open haard trouwens aan, wat een extra gezellige sfeer geeft.

Goed ontvangen en na het bestellen van een lekkere champagne kwamen de eerste 2 amuses. Lekkere kleine hapjes waarmee we de avond begonnen. Ook de tweede amuses waren lekker.

De chefkok kwam aan de tafel ons informeren wat het menu zou worden. We gingen voor 6 gangen omdat het kaasplankje aan het einde niet onze voorkeur had. De uitleg maakte dat we er al naar uitkeken. Voor de 2-niet-BOBs hadden we een wijnarrangement en voor de 2-BOBs was het water....

De eerste gang was meteen raak en erg lekker. Uiteraard met asperges want dat is tenslotte bijna verplicht deze tijd van het jaar. Het was kwartel met witte asperge, terrine van mango en kokos en een saus van gevogelte en kokos. Op het bord zag het er mooi uit, en de smaak was erg goed.

De tweede gang was ook erg lekker. Hollandse Rode Mul met wijngaardslakken, watermeloen, feta, prei en een saus van groene kruiden. De feta was voor de 2 niet-kaasliefhebbers vervangen met wat extra watermeloen. De rode mul was op de huid gebakken en de huid was knapperig en de rode mul zelf was superzacht. Ook dit was erg goed.

De derde gang was ook weer vis. Deze keer Noordzee kabeljauw met ravioli gevuld met gerookte Pancetta en doperwten. Verder nog witte asperges, lamsoren en beurre blanc met doperwten. De ravioli zag er met z'n bijna zwarte kleur niet aantrekkelijk uit, maar smaakte wel erg lekker. Ook de vis was goed klaargemaakt en mooi zacht van smaak. Wederom een lekkere combinatie.

Het extra tussengerecht was Tarbot, kerry saus en Hollandse garnaaltjes. Dit gerecht werd betiteld als minst bijzondere van de avond. Zeker niet slecht, maar we denken er niet aan terug met water in de mond.

Vervolgens was het tijd voor het hoofdgerecht. Dit was een Rugfilet en bout van Wiedenlam, salad bar met Romeins broodje 'pulled lam'en tomatenketchup. 2 erg lekkere stukjes vlees en ook het Romeinse broodje (soort mini hamburger) was zeer goed. De salad bar was een mini salade op 't bord, stukje wortel, radijs, etc.

Als pre-nagerecht hadden we oester schelp met daarin een oester nagemaakt maar dan als nagerecht. Ook het nagerecht zelf was geïnspireerd op oester. Het pre dessert was een parfait van champagne met komkommer, oester, vlierbessen en een parel van citroen met Thaise basilicum.

Het nagerecht vervolgens was ook zeer verrassend. Ingrediënten als komkommer, komkommer-gras, champagne, etc. Er was een "bolletje" wat ons zo verraste dat we daar een opmerking over maakte. Hierdoor kregen we nog een extra bakje met die balletjes en het "gras" mee om in de auto nog even na te proeven.
Het dessert was erg bijzonder en een keer anders, een keer niet al te zoet. Maar zeer zeker geslaagd.

Wat betreft de wijnen, ze waren goed, en paste bij de gerechten. Ik merk wel dat we met de wijnen steeds minder vaak verrast worden. Dus de meerwaarde van een wijnarrangement beginnen we wel te betwijfelen. Nogmaals de wijnen smaakte goed, maar ook niet veel meer dan dat.

De sfeer en inrichting van de hoeve blijft ons zeer bekoren. De "kroonluchters" met echte kaarsen en de echte open haard in de oude hoeve maakt dat er een gezellige mooie sfeer hangt. Hou je meer van strak en modern dan ben je hier aan het verkeerde adres. Verder is het redelijk kleinschalig en overzichtelijk. De tweede zaal die ze hebben, hebben we niet gezien.

De bediening was wederom van top klasse. We blijven ons verbazen hoe gemakkelijk deze staf de zaken onder controle heeft en hoe prettig en goed ze de zaken aanpakken. Weinig andere restaurants krijgen dit op deze manier voor elkaar. Deze staf pakt het ontspannen en ogenschijnlijk zeer relaxt aan. Ze staan bijna standaard klaar als je terug van toilet komt om je stoel aan te schuiven, water en wijnen worden tijdig (bij)geschonken. Geen negatief ding over te zeggen.

Eten: 9
Wijn: 8
Bediening: 10
Inrichting: 9

We hebben het geluk gehad om op korte termijn een tweede keer te mogen eten bij De Kromme Dissel. Deze keer met beter weer, dus we hebben het aperatief buiten kunnen nuttigen.

Deze keer zijn we met een ander gezelschap gegaan, waar wij nu hoog van de toren hebben geblazen. Dus hopen dat ze wederom voldoende aan onze verwachting.

Het aperatief was van eenzelfde opzet als de vorige keer. Een champagne met een likeur. Deze beviel wederom zo goed, dat we er een tweede van hebben genomen.

Ook deze keer waren de amuses erg lekker, een sensatie. Gezien de doordeweekse dag, hebben we gekozen voor een 5 gangen verrassing menu waarbij we van de kaart zelf een extra gang hebben gekozen. Dit hebben ze netjes ingepast en de ook hoeveelheid paste goed.

Wederom waren de gerechten erg goed, de bediening liet ook niet afweten, en voldeden aan onze verwachting. Aangezien ik de BOB was, heb ik alleen elke wijn even kunnen proeven, ze waren wederom goed gekozen.
Schenken van wijn en water wederom netjes op tijd.

Kortom, ook de tweede keer was alles perfect. Toch nog een opmerking, de snelheid waarmee de gerechten geserveerd waren, was deze keer hoger. Het had iets trager gemogen, maar ik kan me voorstellen dat op een doordeweekse avond men iets meer vaart erachter zet. Een goeie oplossing voor het personeel zou vooraf even informeren kunnen zijn.


Eten: 9
Wijn: 8
Bediening: 10
Inrichting: 9

De eerste keer bij De Kromme Dissel kwam als een aangename en verrassende uitnodiging. Mijn zusje en zwager hadden er al verschillende keren gegeten, en waren altijd bijzonder positief.
Deze keer (28-4-2012) zouden we het zelf mee gaan maken. Voor hun even spannend om te kijken of de Kromme Dissel hun positieve ervaringen wederom waar zou kunnen maken in het bijzijn van de genodigden.

Het bezoek is niet zo lang geleden, dus gelukkig kan ik me het meeste nog herinneren, hoewel de hoeveelheid bijpassende wijnen de herinnering toch wel iets vertroebelen. Maar goed, het restaurant ligt erg mooi in Heelsum in een groene omgeving. Het is een oude hoeve/boerderij die ze erg sfeervol hebben weten om te toveren tot een mooi ingericht restaurant. De inrichting is zoals je mag verwachten van een oude hoeve. Een traditionele inrichting met echte kaarsen aan het plafond. Ook een open haard mag niet ontbreken en die is netjes aanwezig.

We zaten aan een ronde tafel met zes personen.
Het aperatief was een champagne met een likeur. Een erg lekkere combinatie. De erbij geserveerde amuses waren een ware traktatie.
We hebben gekozen voor het 8 gangen menu met bijpassende wijnen.
De gerechten waren erg lekker. Eigenlijk zoals je mag verwachten van een dergelijk restaurant, maar iets wat we niet altijd in dergelijke restaurants mogen proeven.

Ook de wijnen waren mooi gekozen en zijn continue netjes voor het serveren van het gerecht geschonken. Iedereen heeft een wijn mogen/kunnen proeven wat een prettige afwisseling is van telkens 1 persoon die mag proeven, en we hebben er niet om hoeven vragen, maar ze waren zelf attent genoeg om dit op deze manier op te pakken.

De bediening was enorm vriendelijk en prettig in de communicatie en aanwezigheid. Geen enkel moment had je het gevoel iets tekort te komen. Ook het water werd op tijd geschonken, het glas had bijna geen kans om leeg te raken. Als ik terugkijk op de restaurants van dergelijk kaliber heb ik nergens zo’n goede, prettige bediening meegemaakt.

Het was een zaterdag avond, waar ze ruim de tijd namen om te serveren. Het was niet gehaast en ook niet te langzaam. Paste precies bij onze wensen.
Kortom, het beste 1 sterren restaurant waar ik gegeten heb. Wat mij betreft verdienen ze er twee. Want ze doen niet onder voor Boreas, en zeker niet voor Da Vinci zoals wij die ervaren hebben.


Eten: 9
Wijn: 8
Bediening: 10
Inrichting: 9

Location:Heelsum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten