dinsdag 31 december 2013

De Leuf

We hebben besloten om 25 December 2013 te dineren bij De Leuf in Ubachsberg.
Een kerstmenu van 7 gangen staat op ons te wachten.

Dit restaurant hebben we helaas links moeten laten liggen in juli omdat het gesloten was, gelukkig hadden we een herkansing met kerst. De verwachting was hoog gespannen, in de lekker top 100 staan ze hoog en ook Michelin heeft ze goed gewaardeerd.

De parkeerplaats stond bij aankomst al aardig vol, hoewel we mooi op tijd waren (19:00).
De ontvangst was netjes en het beloofde een mooie avond te worden met hopelijk heerlijk eten. We hadden een goeie tafel in het midden van de ruimte. Het is een soort hoeve in gebruik als restaurant. Van binnen wit geschilderd met kunst aan de muur. Het was een redelijk grote open ruimte. Schatting is ongeveer 20 tafels.

We begonnen met een aperitief, Champagne, deze smaakte goed. Het eerste trio van amuses werd ook geserveerd.
Meringue: Furikake, creme van pinda en gel van augurk.
Kip: Thom Ka Kai.
Min-pizza: Geitenkaas, ui, basilicum en pijnboompitten.

Aangezien Jaap niet van Geitenkaas houdt, kreeg ie iets anders. De hapjes waren lekker, nog geen WOW-smaak-gevoel.

Daarna kwamen nog twee amuses.
Gillardeau Oester: Gin-Tonic, kaffir en wasabi-mousse. Heerlijk, eerste wow toch "in the pocket".
Piramide: Tartaar van zalm, bavarois bloemkool, Tom-Yum, Sesam en yoghurt.

Lekkere amuses om mee te beginnen. Vervolgens het kerst menu.
- Toro Tonijn, Koningskrab, Granny Smith, komkommer en groene curry. Een heerlijke eerste gang met lekkere frisse en leuk opgediende komkommer, heerlijke tonijn variaties en lekkere crabsalade.

- Langoustine Royal, Cashewnoten, butternut pompoen en kerrie. Ook dit was een lekkere combinatie, beide houden we erg van langoustine, deze was heerlijk.

Monique had voor het wijnarrangement gekozen en de wijnen tot nu toe waren lekker. Zeker de eerste witte wijn was lekker.

Daarna door naar de tussengangen.
- Parmazaan, rode paprika, courgette en aubergine. De mousse van parmazaan was voor Jaap niet echt nodig geweest. Kaas is al niet zijn ideale keuze, en deze mouse viel hierdoor eigenlijk ook af. Aangezien deze aardig aanwezig was, kon het zijn waardering niet wegdragen. De warme gevulde tomaat was tegen alle verwachting wel erg lekker. De vulling was erg lekker. Wij zijn beide niet echt liefhebbers van warme cherry-tomaatjes, maar deze smaakte prima.

Volgende tussengang.
Tarbotin, ganzenlever, aardpeer, zwarte knoflook en morilles. Beiden zijn we geen fan van warme ganzenlever. Deze ganzenlever was als een soort gesmolten kaas over de vis gelegd. Deze snel opgegeten om ons te richten op wat over bleef. De vis was lekker (niet boterzacht) en ook de rest smaakte erg goed. Wat ons betreft hadden ze de ganzenlever achterwege mogen laten.

Bij bovenstaande tussengang kreeg Monique maar 1 glas wijn. Jammer, naar ons idee was het iets beter geweest om hier twee-maal een andere wijn te schenken.

Het hoofdgerecht was een keuze tussen Haas Royal of WagyuRund. Wij hadden allebei gekozen voor Rund. Dit vlees was lekker, niet botermals, maar goed van smaak. De Peterselie, Knolselderij, Artisjok en het eekhoorntjesbrood waren lekker. Ook de siderisch van vlees in een soort jus was erg lekker. Volgens mij was het ossenstaart.

De nagerechten waren beiden erg lekker. Ook hier tweemaal dezelfde wijn, beetje jammer, daarnaast was het een "gewone" zoete wijn, niet onze eerste keus. Een lekker zoete dessert-wijn was beter op z'n plek geweest.
- Aardpeer, Yuzu en Komijn
- Jonagold, Witte Chocolade, Rozemarijn, (geitenkaas vervangen voor iets anders) en Zonnebloempitten.

Wat betreft de bediening kan ik zeggen dat het de eerste 90% procent van de avond heel attent was. Gewoon zoals het hoort, netjes, vriendelijk, tijdig met schenken van wijn en water, etc. Het viel wel op dat er veel personeel aan het werk was, ze waren redelijk in beweging. Zeker niet vervelend, maar het viel wel op. Later op de avond werden ze wat minder attent.

De wijnen waren gewoon en blonken eigenlijk nergens uit. Gewoon een aardige keuze. De rode wijn het wat ons betreft nog iets krachtiger en voller gemogen.

Al met al hebben we er zeker bovengemiddeld gegeten, maar dat mag je ook verwachten van een 2-sterren Michelin restaurant. Helaas moeten we ook zeggen dat we weinig verrast zijn. Misschien zijn wat verpest door andere restaurants, maar het was gewoon goed.

Bij vertrek wel nog zelf ingemaakte olijven gekregen.

Samengevat kan ik de volgende score geven.
Eten: 8
Wijn: 8
Bediening: 8
Inrichting: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten