dinsdag 23 juni 2015

Charlemagne

Zaterdag 20-6-2015, het begin van onze vakantie in Frankrijk zijn we gaan eten bij restaurant “Charlemagne” in Beaune. We hadden een reservering rond 20:00, en waren zoals zo vaak ruim op tijd. Rond 19:40 parkeerde we de auto bij het restaurant en liepen we het Japans geïnspireerde restaurant binnen.

We waren de eerste gasten en kregen een mooie plek. We hadden een mooi uitzicht over de wijngaarden. We kregen meteen de eerste amuse. Dit was een steen met erop 3 bolletjes waarvan de buitenkant een vliesachtige gelei was op een toastje met daarin elk een andere smaak (mais, asperge en iets wat ze ons niet konden uitleggen in het Engels en wij snapten het in het Frans niet). Ze wist wel duidelijk te maken dat we het in eens keer moesten opeten en er niet vanaf moesten bijten omdat binnen een sap zat. Duidelijke instructie…. Apart om mee te beginnen, en het gaf ons goede moed met betrekking tot wat er nog komen zou.

Na de amuse kwamen ze vragen wat we als aperitief wensten. Champagne was de unanieme keus. Dit was een erg lekkere champagne (top 3 voor ons). Ook de tweede amuse kwam vervolgens en dit was radijsje in een crumble van een soort noot. Op deze manier leek het erop of je ‘m zelf uit de grond trok.

We hadden al via de mail gevraagd of we het verrassingsmenu van 9 gangen mochten hebben maar dan zonder kaas. Bij de tafel kwamen ze dit nog even checken, en we gaven meteen door dat we ook liever geen foie-gras wilden. Dit zie je hier in Frankrijk bijna overal standaard op het menu staan, en we zijn er nog steeds geen liefhebber van. Dit was uiteraard geen probleem. Ze zouden er een mooie avond van maken. Met lekkere verrassingen van smaken en gerechten. We gingen ons er maar eens goed voor zitten.

Ook de wijn uitgekozen, dit was een flink dik boekwerk met ontzettend veel verschillende wijnen. Maar goed, in deze streek mag je dit ook verwachten, dé wijnstreek van Frankrijk! We waren op zoek naar een wijn van Chanteney, en daar vonden we zelfs 2 halve flesjes van. Dit was beter voor de Bob….!

De duurste wijn op de kaart was 12.000,- dus we zouden het behoorlijk duur kunnen maken.

Ze kwamen vrij snel met de eerste gang. Dit waren coquilles met een gelei en krokante karamel. Een verrassend goede combinatie. Als dit het niveau zou zijn de rest van de avond gingen we een mooie avond tegemoet.

Vrij snel na de eerste gang kwam de tweede gang, een mooi opgemaakt bord (steen) met daarop 2 stukjes ham en 1 ansjovis. Erbij 3 keer een rode en oranje biet. Ook dit was een voortreffelijk gerecht.

Vrij snel erna kwam ook de derde gang, dit was rode mul, zeer zacht met asperge. De asperge was zelfs nog maar net beetgaar. ook dit was voortreffelijk. Door de snelheid die ze aanhielden toch maar even gevraagd of het iets rustiger zou kunnen. Geen probleem.

30 minuten later kwam de vierde gang, langoustine met courgette in een sabayon van o.a. kokos. Ook dit was heerlijk. We hadden het halve flesje witte wijn nu ook op, dus het werd tijd voor de rode wijn en de vleesgerechten.

En deze kwamen ook, allereerst een tartaar van kalf met uit, bosui en knoflookbloem. Dit vonden wij het minste gerecht. Smaakte verder goed, maar was was in plaats van een 8 een 7. We keken uit naar het volgende gerecht.

Dit was een zeer goeie duif en duivenpoot met peulvruchten. De duif was subliem. Net zoals bij de Kromme Dissel was deze boterzacht en heerlijk van smaak.

We waren bij gang 6 aangekomen en we verwachtte nu het hoofdgerecht. Aan het bestek te zien zou dat net het geval zijn. Dus we begonnen al te twijfelen aan de 9 gangen. Of misschien zouden ze de amuse als 1 of zelfs 2 gangen rekenen. We zouden wel zien. Nog ff de mail erbij gepakt en daar stond toch echt 9-gangen menu.

We kregen als nummer 7 een abrikoos met avocado. Ook dit was een minder gerecht. We verwachten dat dit de vervanger van het kaas-plankje zou zijn (zesje), maar vele malen beter dan in Clermont-Ferrand waar we als vervanger van pass een bordje sla kregen.

Na deze gang kwam er wederom niet bestek, dus ook gang 8 zou komen. Dit was een nagerecht met aardbei, schuim van aardbij en basilicum-mousse. Heerlijk fruitig en licht nagerecht.

Vrij snel nadat ze dit kwamen afruimen kregen we wederom bestek, dus ook gang nummer 9 zou gewoon nog komen. Dit was witte chocolade met sojasaus. Ook deze gang was lekker en we kregen er net zoals bij het begin 3 bolletjes bij van gelei met daarin een sausje.

Deze keer sloot het aan bij het nagerecht en was het Piña Colada, grapefruit en peer. Leuk om te eindigen waarmee begonnen was, althans het idee.

Als afsluiting kozen we nog voor thee. Dit was verder zonder bonbons of andere snoepjes. Alleen een toffee. (prijs van de thee was trouwens ook lager dus niet vreemd dat het er niet bij zat.)

Samengevat hebben we super gegeten waarbij de wat mindere ervaring in Clermont-Ferrand en onze angst dat de Fransen niet zouden kunnen koken, toch overdreven was.

Wat betreft de wijnen hebben we zelf gekozen, dus daar kan ik het restaurant weinig op beoordelen. Wat betreft de kaart zag die er wel indrukwekkend uit. De witte wijn was erg lekker en de rode was ook een mooie wijn. De champagne was in ieder geval heerlijk.

De bediening was vriendelijk, niet allemaal even goed in Engels, maar zeker vriendelijk. De sommelier was een vriendelijke goed engels sprekende meid en ook de hoofd bediening sprak goed engels en was vriendelijk en attent. Soms vergaten ze de wijn bij te schenken, maar als je het zelf deed, stonden ze snel naast je om het over te nemen. Het water mochten we wel zelf inschenken.

Helaas konden we aan het einde van de avond geen lijstje meekrijgen van de gerechten, dus hieronder onze vertaling, inzicht en interpretatie van de gerechten.

De inrichting was strak, wat Japanse invloeden zoals witte kiezelstenen, ruimtes afschermen met dunne bamboe. Het toilet had een leuke kraan. Dit was een design-stang vanaf het plafond naar beneden met een sensor. Eens wat anders.


Beoordeling:
Eten: 8
Wijn: 9
Bediening: 8
Inrichting: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten