woensdag 9 september 2015

Aquavit

Aquavit

Vanavond 8 september is het weer zover. We zijn in New York en gaan weer heerlijk smullen. Vanavond gaan we eten bij Aquavit. Dit is een restaurant van een Zweedse chefkok(in) in Manhattan in Park Avenue Tower. We nemen een taxi naar dit restaurant en lopen netjes op tijd rond 19:00 naar binnen. We krijgen een tafeltje aan het raam. Helaas is het uitzicht naar de straat niet heel bijzonder, want ze zijn deze straat aan het renoveren. Dus er staan groene schermen bij de stoepranden.

Het personeel komt al snel met de kaart voor een aperitief. Hier kunnen we uiteraard kiezen uit een hele lijst aan bieren/wijnen/cocktails. We gaan voor een Australische mousserende roséwijn. Een erg lekker begin. We krijgen hier verschillende amuses bij. Ze vallen allemaal goed in de smaak. In 3 rondes, waaronder een soort blokje van balkenbrij.

We kiezen ook in combinatie met de sommelier een fles witte wijn uit. De wijnen zijn hier trouwens zoals zo vaak in Amerika niet goedkoop.

We krijgen erg grote glazen en meteen komt ook de eerste gang. Dit is Löjrom. Een Zweedse kaviaar in een soort room. Smaakt erg lekker en een aparte combinatie.
Daarna krijgen we Gravlax en kwartel ei, dus is wel een erg apart gerecht. Het is namelijk rode bietjes, kappertjes en mosterd met een half kwarteleitje wat door hooi te roken gerookt is. Het wordt ook opgediend met een glazen stolp er overheen, die aan tafel eraf gehaald werd, zodat de rook eruit kon. Erg lekker en laten we zeggen niet erg standaard.

De volgende gang was King Crab met yoghurt, heirloom tomaat, buckwheat en pine oil. Je ziet op de foto een beetje dat er nog koude lucht afkomt van het de groene stukjes. Dit was met stikstof koud gemaakt/gehouden. Dit was ook een apart en lekker gerecht.

De volgende gang was Kalfs lever met komkommergelei eromheen. Een aparte zurige combinatie. Onder de kalfslever zat ossenstaart. Rondom het gerecht liggen mini komkommers en croutons met wat blaadjes van kruiden. Wederom een lekkere en aparte combinatie.

Daarna was het tijd voor de cantharellen en baby scheutjes bosui met daarin een mouse van cantharellen. met thijm, rye kruimels. Daarnaast kregen we er een frisse ravioli met daarin radijs en nog iets, misschien rettich en misschien reepjes wortel. Ook dit was een bijzonder lekker gerecht.

Daarna oester met elderflower, wat ook een lekker tussendoortje was.

Vervolgens een tarbot met amandelen, spek, groene kool en zeewier. En erbij nog een koekje van kool. De vis was lekker zacht en een goede combinatie met de groene kool, die ze op verschillende wijzen bereid hadden.

En dan zijn we aangekomen bij het hoofdgerecht, een werkelijk heerlijk stukje vlees van een soort hert (Venison) met een zeer smakelijke jus. Aangezien we hier allebei een los glas rode wijn bij hadden genomen en we deze na het gerecht nog niet op hadden, hebben we hier aangegeven dat ze met het volgende gerecht zouden moeten wachten tot we de wijn op zouden hebben. Dit was blijkbaar niet doorgekomen want ze brachten het volgende dessert nog terwijl we de wijn niet ophadden. We lieten het dan ook rustig staan en dronken onze wijn op. Ze kwamen regelmatig langs om te kijken of we het al op hadden, maar we bleven stoïcijns in gesprek met z’n tweeën.

Daarna een eerste nagerecht et vijg, ruby port ijs, walnoot en mosterd bloem. Dit vonden Jaap wat minder deels door de oude kaas die ze erbij gedaan hadden. In eerste instantie zou er zelfs blauwe kaas bij zitten maar dat hadden ze vervangen.

Een klein tussendessert voor de smaakpapillen van bramenijs en dat andere weten we niet. Smaakte wel erg lekker.

En tenslotte een signature dish. Het vogelnestje met daarin geitenkaas parfait (de eieren op het plaatje, helemaal niet slecht, Jaap vond het zelfs lekker, maar weinig geitenkaas smaak), chocolade, blauwe bessen sorbet ijs en nog iets. Het was een drukke combinatie met een zeer geslaagde smaak. Ook mochten we nog bonbons uitzoeken, beiden hebben we het bescheiden bij 2 bonbons gelaten, we hadden voldoende te eten gehad. En bij het weggaan kregen we beiden nog een frambozenmuffin mee.

Al met al een zeer geslaagde en niet standaard avond wat betreft gerechten. De Zweedse invloed van de chef zal hiervoor gezorgd hebben.

Met betrekking tot de wijnen, het prosecco achtige aperitief smaakte zeer goed, de witte wijn was een Amerikaanse uit de staat Washington die ook al een aparte maar zeker niet verkeerde smaak had. En tenslotte het glas rode wijn bij het vlees was lekker.

De bediening was vriendelijk, zeer attent en zeer behulpzaam. Dit zou allemaal geen verrassing moeten zijn, maar goed. Water en wijn werd ruimschoots op tijd bijgeschonken, voor vragen stonden ze meteen klaar. Wat wel opvalt is dat ze zeer allert zijn. Dit merk je vooral omdat een paar keer binnen 10 seconden na de laatste hap van een gerecht ze het bord al kwamen weghalen. Het is wel heel snel, en het valt ons op, maar we vonden het niet vervelend. Jammer was dat ze ons, waarschijnlijk door miscommunicatie intern, het eerste nagerecht te vroeg brachten. Daarnaast lopen ze met je mee om het toilet te wijzen, lopen ze met je terug om je stoel aan te schuiven en vouwen ze correct het servet op tijdens je afwezigheid.

Wat betreft de inrichting zaten we in een mooi sjiek restaurant. Van binnen stijlvol aangekleed met notenhouten tafels en comfortabele stoelen. Jammer was dat ons zicht naar buiten niet spectaculair was aangezien de werkzaamheden aan de weg.

Al met al een zeer geslaagde avond. Waarbij de woorden: bijzonder, verrassend en niet standaard de lading goed weten te dekken.

Eten: 9
Wijn: 8
Bediening: 9
Inrichting: 8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten