zaterdag 1 april 2017

De Kromme Dissel Koken met de Sterren

Vrijdag 31 maart hebben we weer een heerlijk diner op de agenda staan. Deze avond gaat er iets anders uitzien als een normale avond uit eten. Het is namelijk "Koken met de sterren op de Veluwe". Dat wil zeggen dat 6 chef-koks van de Bilderberg hotel groep ieder verantwoordelijk zijn voor een gang van het 6-gangen diner.

De volgende restaurants deden eraan mee:
- De Kromme Dissel (* Michelin ster)
- De Heeren van Harinxma (* Michelin ster)
- De Kersentuin
- The Park
- Parkheuvel (** Michelin sterren)
- Aan de Poel (** Micheline sterren)

We werden rond 18:30 ontvangen voor het restaurant De Kromme Dissel waar een troubadour een liedje voor ons speelde en zong met onze namen erin verwerkt.

Daarna mocht een van ons (Jaap) een fles champagne openmaken met een sabel. Dit bleek eenvoudiger dan verwacht. Uit deze fles kregen we een glas champagne en liepen we naar binnen. Hier stonden sta-tafels en konden we de champagne nuttigen. De haard werd aangestoken en iemand kwam rond met oesters die ze aan de tafel openmaakte, schoonmaakte en voorzag van de gewenste bereiding (citroen, etc). We hebben er 2 gekregen en ze smaakten voortreffelijk.
Ondertussen stroomde de ruimte vol met gasten. Ook een amuse werd vervolgens ook nog rond gebracht (heerlijk van smaak). En de glazen champagne werden continue bijgevuld.

We kwamen van de bediening Corné nog tegen die even goedendag kwam zeggen. Hij zou die avond niet in de bediening maar in de keuken staan om ervoor te zorgen dat alles vanuit de keuken naar de juiste tafels zou gaan. Ook Ronnie de sommelier liep er uiteraard rond, hij was deze avond verantwoordelijk voor de wijnkeuzes als "Sommelier van het jaar".

Nadat iedereen zijn amuse en oesters had gehad liepen we naar de restaurantzaal van "De Kriekel" waar het diner plaats zou vinden. De opzet was deze keer iets anders, want ze hadden grote tafels waar je met andere gasten samen zou zitten. Aan onze tafel kwamen 4 mensen zitten, die er volgens mij niet gelukkig mee waren dat ze de tafel moesten delen, dus ze gingen er ook weer vandoor. We hebben ze de hele avond niet meer gezien. Aangezien we nu aan een grote ronde tafel met z'n vieren zaten ging Jaap even kijken naar alternatieven. De tafel naast ons had een soortgelijke ervaring. Ook daar gingen de mensen weg, want ze wilde met z'n vieren alleen aan een tafel zitten. Hierdoor kwam de helft van die tafel vrij en zijn we daar aangeschoven. We zaten hier met in ieder geval een groep die wél open stond voor gezamenlijk eten. Een stel kwam uit Gemert samen met hun vrienden uit Goeree-Overflakkee. Hier hebben we het de avond goed mee uit weten te houden.

De mensen die aan hun tafel zaten zijn vervolgens aan onze oude tafel gaan zitten. Zag er sneu uit want ze zaten met z'n 4 aan een ronde tafel voor 8 personen. Maar goed.

De directeur van het Bilderberg hotel Klein Zwitserland deed vervolgens een openingspraatje en heette ons welkom. We hebben aan het einde van de avond nog even een wijntje met hem gedronken om de plannen van de Bilderberg groep boven water te krijgen, want het hotel is wel aan een update toe.
Maar goed, na het praatje van hem kwam Tonnie de chef-kok van "De Kromme Dissel" nog even vertellen hoe de avond eruit zou komen te zien. Hij was ook verantwoordelijk voor de eerste gang. En daarna nog even een woord voor Ronnie over de wijnen.

Kort erna kwam het brood, de wijn glazen waren ondertussen al gevuld, en daarna de eerste gang. De eerste gang was Scandinavische Langoustine met aardpeer, mos en jeneverbes. Hiervoor kreeg iedereen een bord half gevuld en moest iedereen zelf de langoustine pakken die in het midden van de tafel stond in een kistje waar een vuurtje in brandde. Ook een "steen" lag hierbij en ook die was eetbaar. Dit was een heerlijke eerste gang, waar de chef ook nog even zelf aan tafel kwam om een en ander toe te lichten.
Wijn: 2016 Sancerre, Daniel Crochet, Bue Frankrijk.
Dit begin van het diner was goed en iedereen aan tafel was positief gestemd door deze eerste gang.

De tweede gang was de minste van de avond (helaas). Dit was Gnocchi van daslook en Pecorino met geroosterde pijlstaartinktvis, turf-gerookte ham, amandel en schuimige saus van Manzanilla. De "wijn" erbij was een sherry die bij een aantal mensen niet echt gewaardeerd kon worden.
Sherry: Fino, Bodegas Tradicion, Jerez Spanje

De derde gang was wederom een voortreffelijke gang. Verzorgt door het restaurant "De Kersentuin". Dit was zacht gegaarde Iberico Segreto met bereidingen van pompoen en Madeira. Dit stukje varkensvlees was werkelijk heerlijk. Een kleine gang maar met grote smaak.
Wijn: 2015 L'Orchidee, Famille Decrenisse, Lyon Frankrijk.

De vierde gang was ook weer een super gang van restaurant "The Park". Dit was kwartelfilet en kwartelboutje met pistache, dadel, paddenstoelen gevogelte jus met titut peper. De dadelmousse was ook heerlijk door de zoete bijsmaak. De kwartelbout en filet waren beide om van te smullen. Wijn: 2010 Cuvée, Liszkay, Pangyer Hongarije.

De vijfde gang was ook weer geweldig. Deze kwam van 2-sterren restaurant Parkheuvel. We hebben tijdens het feestje nog een tijd met de chefkok hiervan gesproken, en hij had een heerlijk stukje lam voor ons. Pyreneeën lam om precies te zijn. Dit lam was een stukje van een lamsrackje én een stukje filet van 't lam. Bij dit lam artisjok, knoflookbeignets, ratatouille, zuchinni en basilicum. Helaas zat een het boutje van Monique wat veel vet.
Wijn: 2014 90 Minuts, Trossos del Priorat, Priorat Spanje.

En tenslotte de zesde gang van het restaurant "Aan de Poel". Monique heeft met de chef-kok van dit restaurant nog een tijdje staan praten en hij heeft haar wel over weten te halen om daar ook een keer te gaan eten. Eigenlijk was dit dessert ook al voldoende om ons over te halen. Het was namelijk een geblazen suikerbol met braam en lavendel. Werkelijk fenomenaal wat eigenlijk de patissier van dit dessert heeft weten te maken. Een geweldige smaak sensatie waarbij de suikerbol ook nog eens superdun geblazen was.
Wijn: 2015 Scheurebe Auslese, Hofrat, Nahe Duitsland.

Er was geen ruimte voor koffie of thee, maar de feestavond was de afsluiter van de avond. Theo en Ria moesten de volgende ochtend weer vroeg op pad, dus ze begonnen rond 23:00 te terugreis naar Twente. Jaap en Monique bleven nog even voor het feestje.

Voor dit feestje hadden ze een soort "Crazy Piano's" ingehuurd om verzoeknummers te spelen/zingen. Verder was er uiteraard drank en ook de hapjes bleven niet uit. Binnen stonden we even bij de mensen waar we ook bij aan tafel zaten, maar door de luide muziek was er niet echt ruimte voor gezellig kletsen, dus we zijn maar even naar buiten gegaan. Hier was de haard aangemaakt, en eigenlijk stonden hier alle chef-koks, de sommelier en de directeur van het Bilderberg hotel. Hier hebben we een tijd staan kletsen met een paar chefs.
De chef van Parkheuvel kon mooi vertellen over de culinaire wereld. En wist ons nog wat restaurants aan te raden, vlak bij Keulen (Vendome), ten zuiden van Munchen (????), Eindhoven (Wiesen), en überhaubt in Keulen ligt er erg veel.

Ook de directeur van de hotel wist ons te vertellen dat het hotel behoorlijke renovatieplannen had (want het is wel heel erg aan een verbouwing toe), maar dat de aandeelhouders er niet in willen investeren, maar het zelf als hele groep te koop heeft aangeboden. Dus hij hoopt dat de nieuwe eigenaars de ruimte konden maken voor de verbouwing-plannen.

Na een paar drankjes was het voor ons om iets voor 1:00 tijd om naar huis te gaan. Het feestje zal ongetwijfeld door zijn gegaan voor de gasten die wel een hotel overnachten erbij hadden geboekt, maar voor ons wat het rijd om in de auto te stappen na een geweldige avond.

Gelukkig gaan ze dit weer doen in juni (21 juni) bij Parkheuvel in Rotterdam. Hier kunnen we eigenlijk niet afwezig gaan zijn.

Eten: 9
Wijn: 8 (jammer van de cherry)
Bediening: 8
Inrichting De Kriekel: 6 (erg luidruchtig met 100 gasten)
Inrichting De Kromme Dissel: 8 (tijdens ontvangst en feestje)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten