woensdag 3 oktober 2012

Corton

Dinsdagavond (2-10-2012) was het dan zover, we zouden ons 10-jarig jubileum vieren bij Corton restaurant in New York. Vorig jaar hadden we tijdens onze vakantie een documentaire over de chef kok, Paul Liebandt. En we wisten dat we dit restaurant zeker zouden gaan bezoeken als we in New York zouden belanden. Het is een 2 Michelin sterren restaurant.


We hadden om 19:00 een tafel gereserveerd en we liepen fashionably laat binnen rond 19:20.
Aan de buitenkant lijkt het een smal restaurant, omdat de voorkant van het gebouw erg smal is. Binnen is het een stuk breder. Het is voornamelijk een grote vierkante ruimte waarin weinig ruimte is voor iets anders dan tafels. Het ziet er modern en wit uit. De sfeer door het interieur is niet warm of gezellig, maar eerder modern.
Van Corton 2012
Het was voor een dinsdag aardig druk, 13 van de 20 tafels bezet (foto aan het einde van de avond gemaakt).


We begonnen met een lekker aperitief en de eerste combinatie van amuses. Deze zetten meteen een goeie toon. Bijzonder lekker, en hierdoor keken we alleen maar meer uit naar de rest. Vervolgens nog een amuse in een eierschaal. Leuk en lekker.


De kozen voor het tasting menu, dat uit 9 gangen bestond met begeleidende wijnen. Er werd nog aangegeven dat we ons moesten instellen op een avond eten van 3 tot 3 1/2 uur.
Van Corton 2012
Van Corton 2012
Als snel kregen we de eerste gang, en ook de daarop volgende gangen kwamen redelijk snel. Rond 21:00 hadden we de eerste 5 gangen gehad. We gaven aan dat het wel iets langzamer mocht, maar dat het voor de rest van de avond weinig mogen baten.


De presentatie van alle gangen was erg mooi en vooral minimaal. Soms een tweede bordje erbij met een side-dish, maar allemaal zeer mooi.
Het meeste was geweldig lekker, en soms was het gewoon erg lekker. We hadden natuurlijk af en toe wel wat op te merken. Ze hadden we als eerste gang een langoustine. Klonk erg lekker, maar de langoustine zat in gelei en was koud. Wat ons betreft had dit warm en zonder gelei gemogen.
Ook een side-dish later op de avond was een vissoepje waarbij de soep en de zeevruchten koud waren. Maar dit gaf niet het WOW gevoel. Ook de main-dish was hier niet super, namelijk een stukje blowfish. Deze gaf ook niet het WOW gevoel. De vis kan wel gevaarlijk zijn vanwege gif in het lichaam.


Daarnaast hadden een gang met ganzenlever, waar we normaal niet snel voor zouden kiezen, maar hier heel erg lekker was.


De meeste gangen waren super, maar zoals hierboven staat soms miste het WOW gevoel. Daarmee wisselde het af tussen geweldig en goed, en dat is wel jammer, je hoopt op alleen maar geweldig. Dit trouwens niet ten nadele van de bereiding, die was bij elke gang van top-niveau.


Zoals wel vaker het geval zaten we bij lange na niet vol na 7 gangen, maar wisten de 2 nagerechten en het lekkernijen bij de koffie / cognac toch aardig te vullen en hadden we bij vertrek allebei ruim voldoende gegeten.


De bediening bestond in ons geval voornamelijk uit drie personen. Geen van hen was van oorsprong Amerikaan, en dat was in het geval van een Indiër goed te horen. Hij was niet erg duidelijk in zijn spraak. De sommelier was een Israëliër, die voornamelijk Franse wijnen schonk, maar waarbij de Franse uitspraak niet echt geweldig was. Geen probleem, maar leuk even te vermelden.


Verder was de bediening zeer vriendelijk en meestal attent, ruim op tijd water bijschenken, aan het einde van de avond geen nieuwe fles water aanbieden, maar gewoon doorschenken met ijswater. Wat trouwens aan het begin van de avond ook werd aangeboden, maar vanwege de chloorsmaak in het Amerikaanse water hebben we toch maar gekozen voor flessen water. Maar ook een paar kleine steekjes laten vallen, nieuwe boter gevraagd, niet gekregen (vergeten), 1 keer expliciet moeten vragen om brood.


De wijnen waren lekker van smaak en de opbouw was goed. Ze laten hier standaard niet het etiket zien van de wijn, 1 keer wat explicieter kijken naar de fles, en ze hebben het wel in de gaten.


Tot slot nog een glas cognac en grand marnier met lekkers. Smaakte erg goed.
Al met al een super avond, het eten was super, met af en toe een stapje naar beneden, de wijnen waren erg lekker, de sfeer en bediening goed en vriendelijk.


Eten: 9
Wijn: 9
Bediening: 9
Inrichting: 8

Eerste amuses.
Tweede amuse
Scottish Langoustine
Hearts of Palm | Lemon Balm | Almond Crème
Wijn: Sancerre, Yves Martin 2011
Peekytoe Crab | Foie Gras
Red Cabbage Gelée | Violet Mustard | Fresh Elderberry
Wijn: Riesling “Saring” Grand Cru, Schlumberger 2007
Wood Pigeon and caviar
Romanesco | Yogurt | Coffee
Wijn: Cour-Chevernay, Cazin 2005
Mandarin Mochi
Fresh Kaffir Lime
Blowfish
Nasturtium | Muskmelon | Lapsang Souchong
Wijn: Chablis Grand Cru, Les Clos, Brocard 2005
?
Beef Rib
Flavors of Fig | Hazelnut | Bay Leaf
Wijn: Lalande de Pomerol, Chateau Le Sergue 1998
?
Aardbei met lychee
Maple
Sour Cherry | Smoked Maple | Toast Ice Cream
Wijn: 4 ans Banyuls, “Tradition”, Vial-Magneres
Happy anniversary chocolaatje met speciale bonbon
Chocolate
Mast Brothers Sambirano Valley Royale | Apricot | Sesame
Wijn: Passito de Panteleria, “Ben Rye,” Donnafugata 2009
Bonbons en cognac/grand marnier

Location:New York

1 opmerking:

  1. Beetje laat maar wat ziet het er allemaal lekker uit! Veel liefs xxx

    BeantwoordenVerwijderen