zondag 6 september 2015

Dag 2: New York

Door de aanwezigheid van een kleine jetlag waren we deze ochtend mooi op tijd wakker. Na het douchten was het tijd voor het ontbijt. We hadden er zeer lage verwachtingen van, en gelukkig viel het heel erg mee. Dus hier kunnen we de komende dagen met goed fatsoen de dag beginnen. Na het ontbijt konden we op pad.

De planning was om het nieuwe WTC te bezoeken. Dus we gingen op weg naar de metro, die vlakbij het hotel ligt, dat is in ieder geval een meevaller. Voor de komende dagen een pas gekocht voor onbeperkt reizen zodat we onbezorgd de metro kunnen nemen. Met de pas naar de metrolijn die ons naar het WTC moet brengen. Binnen 2 minuten kwam de metro en wij stappen in. In de wagon kijken we maar eens waar we er precies uit moeten. Dit stond niet op de kaart. Met andere woorden, de verkeerde metro, de richting was goed, de kleur van de lijn wad goed, maar de letter was verkeerd. We hadden de N in plaats van de R. Dus na 2 haltes uitgestapt om op de R te wachten. Gelukkig kwam die vrij snel en konden we verder naar het World Trade Center. We hadden als tip gekregen om hier op tijd aanwezig te zijn in verband met de drukte. Om 9:15 waren we hier en konden we met de lift naar boven, het was lekker rustig.


In de lift zie je geen wanden maar tv schermen, die tijdens instappen nog uit stonden. Op het moment dat de lift "vertrekt" zie je op deze schermen alsof je door de muur naar buiten kunt kijken. Je ziet dan New York in de tijd ontstaan door middel van een film (zie link onderaan de blog). Terwijl de lift naar boven schiet zie je het beeld ook alsof je steeds van een hoger punt naar New York kijkt en tijdens het stijgen zie je stad op de film groeien en ontwikkelen in de tijd. Als eindpunt kom je hoog boven de stad uit in het jaar 2015 met als uitzicht New York zoals het nu is. Dit was een zeer verrassende manier van entertainment in de lift.


Bij aankomst kun je doorlopen naar een lange brede hal waar een film vertoont gaat worden. Deze ruimte is ongeveer 30 meter breed en 5 meter diep en 4 meter hoog. Op de wand waar je naar kijkt zie je de skyline van de stad in het wit waar ze de film op laten zien (zie link onderaan de blog). Dan start de film en zie je alledaagse beelden van New York, de metro, de rivier, winkels, Brooklyn bridge en ga zo maar door. En tenslotte als de film zo goed als afgelopen is, gaat die hele wand waar ze de film op laten zien naar boven en kun je door de ramen naar buiten kijken en zie je de stad vanaf verdieping 101. Een schitterende manier van presentatie zoals de Amerikanen dat akelig goed in de vingers hebben. Dan gaan we naar de volgende ruimte waar je rond kunt lopen en vanaf het zuidpunt van Manhattan 360 graden rond de stad kunt zien. Helaas achter glas (althans, helaas voor de foto's want het glas spiegelt een beetje). De zon staan stralend bovenaan de hemel en het uitzicht is vrij en onbelemmerd.



Het begint ondertussen na een rondje lopen al aardig druk te worden en we hebben genoeg gezien. We nemen de lift weer naar beneden en deze keer laten ze een andere film zien. Nu alsof je met de lift door de stad vliegt rondom de nieuwe gebouwen van het WTC.


Beneden aangekomen gaan we een naar het 9/11 Memorial en lopen richting het museum, helaas staat hier een lange rij en hebben we geen zin om daarin te gaan staan. We komen volgens de huidige planning dinsdag weer op Lower Manhattan en dan kunnen we nog een poging wagen.


We gaan terug richting de metro om naar de Highline te gaan. De Highline is een niet meer in gebruik zijnde bovengrondse metrolijn die is omgetoverd tot park. Dit door de Nederlandse ontwerper Piet Oudolf. Deel 1 van deze route is in 2009 afgerond en deel 2 in 2011. Deel 3 moeten ze nog afronden. Het zuidelijke deel van dit park begint het in het Meatpacking district. Hier zijn we, voordat we naar de Highline gingen, naar de Chelsea market gegaan. Dit is een oude fabriek voor het verpakken van vlees waar nu tientallen eettentjes in te vinden zijn. We wilden hier wat gaan eten, maar het is uiteindelijk een terrasje geworden ergens anders. Na de lunch zijn we naar het begin van het Highline park gelopen en daar was het behoorlijk druk.


Gelukkig werd het iets minder na een paar honderd meter. Het bleef wel de hele route druk, maar we konden in ieder geval doorlopen. Via deze route loop je aan de Westkant van Manhattan tussen de gebouwen door en zie je stad op een andere manier. Vlak voor dit eindpunt was er nog de mogelijkheid om met witte lego blokjes te bouwen. En dit hadden vele bezoekers ook gedaan en wij hebben dit ook maar even gedaan. Na ongeveer 2 km komen we bij het huidige eindpunt. Hier gaan we dan ook naar beneden en lopen via bouwputten naar onze volgende bestemming. De USS Intrepid is de volgende bestemming en helaas niet goed met de metro te bereiken dus we moeten dit stuk lopen. De USS Intrepid is een vliegdekschip dat nu als museum te bezichtigen is.



Voordat we dit schip bezoeken gaan we even een biertje drinken op een terrasje met uitzicht op de Hudson rivier. We betalen hier 17 dollar voor 2 flesjes bier, wat zoals nu wel duidelijk geworden is, de gangbare prijs is voor 2 glazen/flessen bier.


Na onze voeten de rust te hebben gegund en onze magen wat bier, staan we op en lopen we de laatste meters naar de ingang van dit schip.

We kunnen hier met de New York pass naar binnen. We beginnen bij het bovenste dek, waar verschillende vliegtuigen staan opgesteld van oud naar jong. Ook helicopters ontbreken niet. We kunnen hier ook in de ruimtes komen vanwaar het schip bestuurd werd.


Hierna door naar de 2e verdieping om daar een film te zien over het schip en verder kunnen we door verschillende ruimtes wandelen om een kijkje te nemen. We zien onder andere de verschillende slaapplaatsen van de verschillende rangen, de radiografie kamer, de cryptografie ruimte, en radarruimtes, de battle stations, etc.


Ondertussen hebben we al aardig wat gezien en wilde we naar de onderzeeër gaan. Deze kunnen we ook bezoeken, helaas staat hier een lange rij, en ondanks dat we hier graag naar binnen gaan, hebben we geen zin om lang in de rij te staan. Het plan is om terug te gaan fifth Avenue richting Central Park.

Aangezien in deze hoek van Manhattan geen metrolijn komt, en we geen zin hebben om te wandelen, nemen we de taxi. We laten ons bij de Trump Tower droppen en hier nemen we een lekker biertje. Binnen zou ook een 6-verdiepingen winkelcentrum zijn, maar dit was niet te bekennen. Dus na het bezoek aan de bar, zijn we naar de Apple store op Fifth Avenue gelopen. De iconische glazen ingang met het Apple teken zijn van deze winkel de ingang. Ff naar binnen, waar het erg druk was, en daarna verder.




De volgende stop is Body World. Ook al hebben we dit de vorige keer al gezien, we willen er toch graag weer even naar binnen omdat het toch wel indrukwekkend is. Hier zijn in ieder geval lichamen en lichaamsdelen te zien van echte opgezette mensen. Verschillende lichamen, waarbij bij de de spieren en bij de ander de ingewanden en weer bij een ander de bloedvaten te zien zijn. Ook hersenen met en zonder tumor zijn te zien, longen van rokers en niet rokers, ruggenwervel van iemand met scoliose. Helaas mochten we alleen een foto maken van een paart met ruiter.


Na Body World zijn we een balletje gaan gooien op een bowlingbaan. Niet heel bijzonder maar een aardige afwisseling.




Na het bowlen zijn we allebei weer wat fitter en gaan we toch proberen een kaartje te krijgen voor een Broadway show. We hadden hier eigenlijk zondag voor in gedachten, maar we waren nu toch in de buurt. Dus op zoek naar een leuke voorstelling. Het werd uiteindelijk "Phantom of the Opera". De voorstelling begon om 20:00 en om 22:30 stonden we weer buiten. Erg leuk om deze voorstelling op Broadway te zien. Beide hadden we 'm nog nooit gezien en het is de langst lopen voorstelling op Broadway.


Daarna was het tijd om maar eens terug naar het hotel te lopen. We hebben aardig wat km gemaakt vandaag, 17 km was volgens de telefoon de afgelegde afstand en daarnaast 21 verdiepingen trap gelopen. Gisteren hebben we zelfs 12 km gehaald in een halve middag en korte avond. Maar goed, het was een lange dag, maar het was heerlijk weer. Rond de 28 graden en de hele dag zonnig. Maar nu lekker in bed een broodje eten, blog typen en zometeen lekker slapen.

Er staan maar een paar foto's op, de rest komt later....

@ Ad en Hennie: Gelukkig mochten we met de lift omhoog, 102 verdiepingen is een aardig eind lopen. En in een minuut ben je boven met, zoals hierboven beschreven, een mooie film over het ontstaan van de stad New York, Erg indrukwekkend om eens in te zitten en te zien.
@ Theo en Ria: MoMa was inderdaad indrukwekkend om binnen te zijn, gaan we vast nog een keer wat rustiger kijken. En jammer dat het niet lukt om op de blog te regeren, maar mailtjes en appjes zijn ook leuk.
@ Wendy: Mocht je hier ooit komen, kun je je hart ophalen aan fantastische musea. De pumps zijn inderdaad van Warhol, maar ook voor ons waren de Marilyn Monroes bekender. De naakte dame met de rode vissen is van Henry Matisse, dat ik jou nog wat kan leren over kunst ;) Nee hoor, we hadden bij de meeste schilderijen de namen van de schilders erbij gefotografeerd, zodat we het zelf later ook nog zouden weten... Maar leuk dat je ons volgt! Enne: misschien kun je pap en mam een kleine cursus reageren op een blog geven ;).

Voor de liefhebbers de 2 filmpjes van het WTC:
Lift: http://youtu.be/cKTPaqbXrAY
Boven: http://youtu.be/1plpiiRqbvc

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat we jullie weer kunnen volgen,hebben genoten van het verslag en de mooie foto's. Wat een enerverende dag ,dat biertje was wel verdiend. We wensen jullie een mooie vakantie met veel bezienswaardigheden . Veel liefs en een dikke knuffel van c & a

    BeantwoordenVerwijderen